Historie

Geschiedenis  DIVODA

Op 21 januari 1986 start in sociaal cultureel centrum De Rosmolen in Didam een cursus recreatief volksdansen. Deze cursus heeft de basis gelegd voor het huidige DIVODA Internationaal Dansen Didam. De naam DIVODA staat voor Didamse Volksdansgroep.
De groep danste op de maandagavond. Omdat er veel belangstelling was, werd er  een tweede groep gestart. Momenteel hebben we één groep op de woensdagavond.

De demonstratie groep heeft vele jaren, tot 2004, optredens verzorgd. Dit gebeurde in verzorgings- en verpleeghuizen, in Duitsland, voor het Rode Kruis en bij evenementen binnen de gemeente Didam. Een hoogtepunt voor de groep was in 1997 het bezoek van de Tsjechische groep Jaro die gastvrij onderdak kreeg bij leden van Divoda.

In 1995 werd bij notariële akte de vereniging Divoda opgericht. Naast het bestuur ontstaan dan binnen de vereniging verschillende commissies oa een feestcommissie en een commissie die zich bezig houdt met verzorging van de kleding voor de demonstraties.

Sinds 1995 worden er regelmatig gastdocenten uitgenodigd die, middels een workshop, de groep nieuwe dansen aanleren uit o.a. Griekenland, Rusland, voormalig Joegoslavië, Polen, Roemenië, Hongarije, Armenië, Israël, Bulgarije en zigeunerdansen.

Om het 10 jarig bestaan te vieren was er een zigeunerfeest. Ter ere van 12,5 jaar een barbecue. Een duizendweken-feest rondom het 18 jarig bestaan. Zomaar een feestje, met 23 jaar, met muziek en een heerlijke maaltijd.
Voor ons 25 jarig jubileum in 2011 zijn een aantal activiteiten georganiseerd. Waaronder een uitje met de hele groep naar Zutphen, met ’s avonds een tapasworkshop. In het laatste kwartaal sloten we ons jubileum af met een jubileumbal.
Ons 30-jarig bestaan werd gevierd met een winterfeest een heerlijke taart.

Na twee moeilijke coronajaren waarin we nauwelijks hebben kunnen dansen, hebben we met veel enthousiasme onze wekelijkse dansavond in 2022 weer kunnen hervatten. In datzelfde jaar is onze groep met zeven leden uitgebreid.

In 2024 bestaan we alweer 38 jaar!